Turkish cuisine on Saturday

turkey-2012-375_web-lrg

В събота често хората обичат да си направят палачинки, да похапнат по-специална храна или просто нещо, което през седмицата не влиза в менюто им. Силно вярвам, че именно тези малки неща правят съботите едни от любимите ми дни.
Днес е събота и затова реших да посветя тази статия на любимата ми турска кухня!

За турската кухня не е много ясно от къде тръгват корените ѝ, тъй като през вековете в тези географски ширини са минавали много от каналите за транспорт на храни и други стоки, а народите, които са живяли по тези земи са били от най-различни кътчета на света. Но въпреки това, днешната турска храна е една от най-интересните и многообразни в световен мащаб. Многобройните видове кебапи с агнешко месо, кукречът и десертите са сред едни от най-харесваните по света.
 Разбира се, няма как да обхвана всички ястия, затова ще се спра на моите топ 5 любими храни от турската кухня.

Хумусът

a46dea04eb09fd4c56d0a303f75ad73d

Хумус или нахутена паста е едно от известните предястия в турската кулинария. Изключително лек дип с кремообразна текстура, който отлично се съчетава с всички видове анасонови напитки, вино и бира. Често хумусът се консумира намазан върху прясно изпечено хлебче, поръсен с малко червен пипер.
Това предястие е отлично и за хора, които не консумират месо и млечни продукти, тъй като в него се съдържа само нахут, студенопресован зехтин и подправки.

Адана кебап

adana-kebap

Любимото ми основно ястие! Този кебап е един от легендите в турската кулинария. Приготвя се от смесена кайма (телешко + агнешко) и много подправки, като преобладаващите са леко пикантни. Кебапите се изпичат на стоманени шишове и се поднасят с гранитура от булгур с домати, печени зеленчуци, зелева салата и зелена салата. Ястието е изпълнено с аромати и вкусове и е изключително популярен избор сред хората, които обичат ароматните и сочни меса.

Лаваш

9029068e29672615ce7ce6b3c217f088

Както стана ясно, турците обичат да похапват вкусни предястия, които често са във варианти на дипове. Е, те много точно са измислили перфектния хляб за тях — лавашът. Изключително вкусен, тънък и хрупкав хляб, който се сервира задължително горещ и на големи дъски. Изглежда като балон преди да бъде разкъсан, а горещата пара отвътре ухае прекрасно! Често отгоре се поръсва с различни видове сусам, който допринася за един страхотен вкус.

Кюнефе

2b86e3b7fc63f4a45d9529ee0572702c

Един традиционен десерт за турците. Много сладък, разбира се, но това, което го отличава от баклавата и кадаифа е сиренето. Кюнефето се прави отново на момента, затова често пъти можете да бъдете предупредени от сервитьорите, че се налага леко изчакване преди поднасянето му. Сиренето, което е основата на този топъл десерт, много прилича на маскарпонето, но е с текстурата на моцарела. Върху него се поръсва с кадаифени пръчици, изпича се, залива се със захарен сироп и се поръсва с натрошен шамфъстък. За мен това е много по-добрият избор от баклавата!

Пишмание

23d5efd6ffbd94a5e4946422c67e1db2

Черешката на тортата при турските десерти! Пишманието рядко може да бъде намерено в ресторантите, но пък във всяка турска сладкарница задължително има от него по много. Тези пухкави топчици приличат много на захарен памук, но разликата е, че освен захарта другата основна съставка е брашното. Да… турците обичат да похапват тестени изделия!
Интересна е легендата за пишманието:
Преди няколко века е имало един много известен сладкар, който живеел в малко градче в днешната южната част на Турция. Много хора са ходели специално до неговия дюкян, за да си купят от неговите десерти. Както можете да се досетите и в тази история присъства жена. Сладкарят бил лудо влюбен в местна девойка. Тя обаче му казала, че ще се ожени за него само ако той измисли десерт в нейна чест. Сладкарят се чудил и накрая измислил пухкавите топчици. Нарекъл ги “шишмание”, защото любимата му девойка била леко пълничка.
 Оженили се, но се оказало, че жената била с много неприятен характер. И след дългия развод и хилядите разправии сладкарят прекръстил десерта си на “пишмание”, защото станал пишман от тази жена.

За край на тази статия ще дам идея къде можете да похапнете вкусна турска кухня. За мен в София има едно единствено място, където знам, че всичко е както в Турция — от храната до обслужването и атмосферата. Това е ресторант Turqoise, намиращ се в горната част на бул. “Бъкстон”, непосредствено преди “Околовръстен път”. Ресторантът разполага с уютно местенце и прекрасна лятна и зимна градина.

543948_742168355810632_121881751_n
Препоръчвам ви да прекарате една прекрасна събота там, като със сигурност това местенце ще ви стане любимо и ще допринесе за всяка една bella figura.

Baci,
Emilia

Photos: Pinterest, Shuttle Delivery, Google
Advertisements

4 thoughts on “Turkish cuisine on Saturday

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s