От скоро брънчовете започнаха да стават много популярни и в България. Признавам си, че в началото реагирах доста негативно на тази мода, защото смятах, че е поредната глупост, а и както всичко друго, така и брънчовете могат да бъдат побългарени, но в негативния смисъл на думата.
Е, към днешна дата позицията ми относно “за” или “против” неделните закуско-обяди се промени. Всъщност брънчовете наистина са нещо много приятно, поради неангажираността си, вкусните ястия и специалното внимание, което се отделя, за да се постигне една чудесна атмосфера.
Затова днес ще ви разкажа за първия си организиран брънч.
Идеята за него дойде от приятелка, която отпразнува рождения си ден по този начин и беше страхотно! Затова реших, че няма нищо лошо да опитам да направя един неделен брънч вкъщи без повод, ей така, за да се съберем с няколко човека и да прекараме една неделя заедно. А както знаем, храна сближава хората и е един от виновниците за хубавите спомени! И така брънчът беше организиран за нула време.
А ето и какво направихме с моя partner in crime:
На първо място ще представя страхотната доматена салца и вкусния дип от риба тон и крема сирене, придружени от мини черни багети със семена. Две лесни рецепти, които неминуемо ще се превърнат в любими предястия за любителите на средиземноморска кухня.
Другите ястия, които установих, че подхождат на брънчовете са мини омлетчета или т.нар. omelette muffins.
Както и гъби с горгонзола, изпечени на фурна, и една чудна салата с червен боб и праз. Просто прекрасни!
За десерт реших да приготвя masterpiece-a си. От сега признавам, че не съм любител сладкар и като цяло предпочитам да правя солени ястия, но този десерт е специален!
Дами и господа, моето tiramisu al bicchiere без захар! Да, без захар е и няма никаква разлика във вкуса от нормалното тирамису. Обещавам, че скоро ще публикувам и рецептата за него!
Всичко това, както знаем трябва да върви с някое леко и освежаващо питие. А брънчовете са известни с това, че задължително трябва да присъства просеко. И тук си давам сметка защо харесах тези неделни сбирки!
Просеко
Едно от най-прекрасните питиета и разбира се, е родом от любимата ми Италия. Както знаем французите гордо се хвалят, че шампанското е тяхно откритие, но италианците не отстъпват по нищо.
Просеко или пенливо вино, произвеждано в цели 9 области в Италия. Вариациите му пък са безброй, но всички те се побират в три основни категории: spumante (пенливо вино), frizzante (полу пенливо вино) и tranquillo (негазирано вино).
Където и да отидете, можете да се насладите на чаша освежаващо и леко просеко, което италианците консумират с почти всякакъв вид храна. Точно затова италианското пенливо вино е задължителна напитка за неделните брънчове.
А за да сте сигурни, че няма да имате проблем на сутринта, бандеролите в син цвят с надпис D.O.C. са гаранция за добро вино. 😉
Неделите, прекарани с приятна компания, споделайки вкусна и лека домашна храна са нещо, което си струва да се опита и дори да се превърне в традиция! ☺️
А може ли рецептите за диповете, както и за мини омлетчетата? Предварително благодаря 🙂
LikeLiked by 1 person
Разбира се! Планувам да ги публикувам идните дни. 🙂
LikeLiked by 1 person
Чудесно, ще ги очаквам с нетърпение 🙂
LikeLiked by 1 person