Brunch is always a good idea

От скоро брънчовете започнаха да стават много популярни и в България. Признавам си, че в началото реагирах доста негативно на тази мода, защото смятах, че е поредната глупост, а и както всичко друго, така и брънчовете могат да бъдат побългарени, но в негативния смисъл на думата.

Е, към днешна дата позицията ми относно “за” или “против” неделните закуско-обяди се промени. Всъщност брънчовете наистина са нещо много приятно, поради неангажираността си, вкусните ястия и специалното внимание, което се отделя, за да се постигне една чудесна атмосфера.

Затова днес ще ви разкажа за първия си организиран брънч.

fullsizeoutput_1509

 

Идеята за него дойде от приятелка, която отпразнува рождения си ден по този начин и беше страхотно! Затова реших, че няма нищо лошо да опитам да направя един неделен брънч вкъщи без повод, ей така, за да се съберем с няколко човека и да прекараме една неделя заедно. А както знаем, храна сближава хората и е един от виновниците за хубавите спомени! И така брънчът беше организиран за нула време.
А ето и какво направихме с моя partner in crime:

На първо място ще представя страхотната доматена салца и вкусния дип от риба тон и крема сирене, придружени от мини черни багети със семена. Две лесни рецепти, които неминуемо ще се превърнат в любими предястия за любителите на средиземноморска кухня.

img_0903

Другите ястия, които установих, че подхождат на брънчовете са мини омлетчета или т.нар. omelette muffins.

img_0901

Както и гъби с горгонзола, изпечени на фурна, и една чудна салата с червен боб и праз. Просто прекрасни!

img_0902

 

За десерт реших да приготвя masterpiece-a си. От сега признавам, че не съм любител сладкар и като цяло предпочитам да правя солени ястия, но този десерт е специален!
Дами и господа, моето tiramisu al bicchiere без захар! Да, без захар е и няма никаква разлика във вкуса от нормалното тирамису. Обещавам, че скоро ще публикувам и рецептата за него!
Всичко това, както знаем трябва да върви с някое леко и освежаващо питие. А брънчовете са известни с това, че задължително трябва да присъства просеко. И тук си давам сметка защо харесах тези неделни сбирки!

img_0897

 

Просеко

Едно от най-прекрасните питиета и разбира се, е родом от любимата ми Италия. Както знаем французите гордо се хвалят, че шампанското е тяхно откритие, но италианците не отстъпват по нищо.
Просеко или пенливо вино, произвеждано в цели 9 области в Италия. Вариациите му пък са безброй, но всички те се побират в три основни категории: spumante (пенливо вино), frizzante (полу пенливо вино) и tranquillo (негазирано вино).
Където и да отидете, можете да се насладите на чаша освежаващо и леко просеко, което италианците консумират с почти всякакъв вид храна. Точно затова италианското пенливо вино е задължителна напитка за неделните брънчове.
А за да сте сигурни, че няма да имате проблем на сутринта, бандеролите в син цвят с надпис D.O.C. са гаранция за добро вино. 😉

Неделите, прекарани с приятна компания, споделайки вкусна и лека домашна храна са нещо, което си струва да се опита и дори да се превърне в традиция! ☺️

 

Photos: personal archive

3 thoughts on “Brunch is always a good idea

Leave a comment