Tiramisù al bicchiere

Получих много запитвания за рецептата на прословутото си tiramisù al bicchiere без захар, затова днес ще я кача, като ще стартирам с нея нова категория в блога си – рецепти.

img_8633

Тези рецепти, които ще можете да откриете там, ще бъдат ориентирани към здравословното хранене. А десертите ще бъдат изцяло предназначени за диабетици и за хората, които искат да откажат захарта.
Да се започва!
Тирамисуто в чаша е един много приятен, лек и лесен за приготвяне десерт.  Може да бъде направен и в тава като торта. Всичко, което ще ви трябва е набор от 4-5 чаши (по възможност прозрачни, защото изглежда много по-красиво, когато поднесете десерта) или порцеланова тавичка и следните продукти:

20140226_1992

 

 

за 4-5 порции
4 яйца
500 г маскарпоне – една кутия
подсладител Суитли ултра – течен
Задължително вземете течния подсладите, защото в него не се съдържа аспартам.
ванилова есенция
НЕобикновени бисквити
Идеални са за тирамисуто, защото са от пълнозърнесто брашно, нямат захар и отлично заместват бишкотите, които съдържат захар.
1 чаша еспресо
1 ч.л. амарето или бренди
неподсладено какао на прах

Как да го приготвите?



Отделете в две купи жълтъците и белтъците и разбийте белтъците на сняг. Оставете ги на страна. Вземете другата купа с жълтъците и ги разбийте. Добавете 1/3 от маскарпонето и отново разбийте добре до хомогенна смес. Добавете ваниловата есенция и подслатителя. Опитайте на вкус! Ако не ви е достатъчно сладко добавете още малко подладител. След като овкусите сместа, добавете останалото маскарпоне и разбийте добре.
Помните ли белтъците, които станаха на сняг? Е, вземете ги и добавете в тях сместа от маскарпоне и жълтъци. Много е важно да НЕ пресипвате белтъците в другата смес, защото няма да стане пухкав крем.
 Размесете сместа с лъжица или силиконова шпатола, можете и с миксера, но на ниски обороти.
В купичка смесете еспресото и амаретото/брендито. Вземете чашите и бисквитите. Накиснете бисквитка в кафето и сложете половината сладка на дъното на чашата. Напълнете до половината с крем и сложете другата част от бисквитката. Допълнете до горе с крем и загладете. Много e лесно! Бисквитка-крем-бисквитка-крем.
След като сте готови със сглобяването на тирамисуто в чаша, вземете какаото и една цедка за кафе. Изсипиете малко какао в нея и поръсете всяко тирамису. Приберете десертите в хладилник да стегнат. И това е!
Много е важно да ги консумирате до 2-3 дни, тъй като съдържат сурови яйца и не е много добре да престояват. Не се притеснявайте от суровите яйца, просто ги купувайте в същия ден, когато ще правите тирамисуто.

Насладете му се с чаша хубаво кафе или просеко!

tiramisu

 

Надявам се с тази първа рецепта да съм дала добра идея на всеки любител на италианския десерт, който иска да го похапва, но в един по-полезен вариант!

Buon appetito!

Emilia

Photos: personal archive, A Fanatical Foodie, Vivre et Mourir à Montrèal
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s