Grand Budapest Hotel

В деня на 89-те награди “Оскар” реших да ви припомня за очарователния филм, носител на 4 награди на Академията, “Гранд Хотел Будапеща”. Филмът се превърна мигновено в тотален хит.

3027566-slide-s-wes-5

Защо?

Историята, разказана във филма, не е нещо, от което да си кажете “Уау!”. Но никога не е била и такава идеята. И все пак накратко:
Прочут консиерж, който работи в известен европейски хотел, разположен в измислената европейска планинска държава Зубровка. Той се сприятелява с новия пиколо в хотела, който се превръща в негов приятел. Историята се развива около кражбата на безценна картина, завещана на мосю Густав (консиержа), и битката за огромно семейно богатство. А всичко това се случва на фона на зараждащата се Втората световна война.

1398885003815

3027566-slide-tildakiss0

Тогава защо печелят цели 4 Оскара на церемонията през 2015 година? Акцентът, който вдъхнови милиони хора, е цялостната визия и стилистика на филма. Точно затова и продукцията на Уес Андерсън печели в категориите “Най-добра филмова музика”, “Най-добри костюми”, “Най-добри декори”, Най-добър грим и прически” и още 5 награди БАФТА.

Разбира се, това, което ме впечатли неминумемо беше картинката и музиката. Търсеният ефект на невероятното, приказното и безумното, е постигнат по най-добрия възможен начин. А за създаването на измислената държава Зубровка, екипът се погрижил да има всичко необходимо, за да накарат зрителите почти да повярват, че такава страна съществува.

Цветовете, използвани за силните години на гранд хотела, се превърнаха в запазена марка, а тихата лудост не може да бъде по-сладко поднесена. За всичко това е отговорен и невероаятният Александър Деспла – композиторът, който стои зад много от любимите ми европейски филми като “Момичето от Дания”, “Речта на краля” и последните два филма от поредицата за Хари Потър.

Тъй като говоря през цялото време за визията, стилистиката и музиката в този филм, ще завърша публикацията си именно с тях. Препоръчвам ви, ако все още не сте го гледали, да си вземете една кутия с френски макарони и да се насладите на неангажиращата история в “Гранд хотел Будапеща”!

enhanced-444-1394555587-18

GHB_9907 20130130.CR2

df08dacbab8508c8caae11f4089a2266

zigzag

From Zubrowka with love,

Emilia

Photos: Pinterest,Buzzfeed, inquirelive.co.uk, fastcodesign.com, culturenorthernireland.org, filmcomment.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s