My Viennese Music Guide

Днешната статия е отредена за красивата Виена! Е, тя е една от популярните дестинации в Европа, особено около коледните празници. Духът, който витае в целия град по това време е нещо страхотно! Коледните базари, пищната украса и красивите сгради те оставят без дъх.
Но австрийската стоилица не е известна само с архитектурата си, но и с многото музеи и особеният акцент върху музиката. Затова днешната публикация се надявам да вдъхнови тези, на които им предстои да посетят Виена, и да успеят да видят няколко от най-известните места, свързани с едни от големите имена в музикалната история.

Домът на музиката или Haus der Musik

Избирам да започна своебразния си музикален гид именно с Дома на музиката. Този “музей” (неслучайно в кавички) е едно от най-интересните места, където съм попадала! Препоръчително е да отделите повече време на него, тъй като е доста голям и си заслужава да обърнете внимание на експозициите и инсталациите в него.
Домът на музиката събира информация за всички известни композитори и диригенти, живели във Виена, като освен история, музикални произведения и мултимедия, са изложени и техни лични вещи.

img_9210

Разбира се, за част от големите имена като Бетовен, Моцарт, Брамс, Щраус, Малер и т.н. са отредени цели зали, но нека да караме подред.
Първият етаж от интерактивния музей е посветен на Виенската филхармония. Тук интересното е, че самият Дом на музиката се намира на мястото на апартамента на композитора Ото Николай, който е създателят на престижния оркестър. А между другото, знаете ли, че помощник-концертмайстора на Виенската филхармония е българската цигуларка Албена Данаилова?!
Вторият етаж на музея представя т.нар. соносфера. Тук е една от най-модерните звукови и визуални инсталации, представящи посредством симулатори различните звуци и честоти, които чува човешкото ухо в различни среди.

klanggaleriequer_c__haus_der_musik
Третият етаж е, както вече споменах, за великите композитори, а четвъртият е т.нар. virto|stage. За него само ще спомена, че има симулатор, който позволява да дирижирате сами Виенската филхармония. Как? Ами, ще видите на място! 😉

image_gallery
Къщата на Моцарт

mozarthaus

Mozarthaus е другото много интересно място, свързано с великите класици на Виена. Намира се в центъра на града, много близо до катедралата Stephansdom. Мястото, където се е намирал и апартаментът, в който е живял гениалният композитор, е направена на музей, но е запазена атмосферата на жилищна сграда.

mozarthaus-1

Тук най-интересното е, че още в началото има предупреждение, че не е много ясно какво е било разпределението на апартамента и изложените вещи може би не стоят на оригиналното си място. Отново тук присъстват мултимедийни визуализации на едни от най-известните опери и арии от Моцарт. Показани са и оригинални негови партитури, които са писани на ръка.
Къщата може да се обиколи за 2-3 часа.

fullsizeoutput_df7
Операта и Музикферайн

wiener_staatsoper
Операта във Виена

Няма как да не отидете във Виена и да видите прекрасната Опера и известният комплекс Музикферайн, където се състоят концертите на Виенската филхармония. Там няма музейни зали, но дори само да влезете и да разгледате, ще ви остави без дъх!

musikverein_01
Музикферайн

Виена е място, където културата е на първо място, и това няма как да не завладява всеки любител на изкуствата. Разбира се, има още много къщи на известни композитори, които са превърнати в музеи, както и прочутият Музеен квартал, но тях реших да ги оставя за втората част на музикалния си гид… 😉

Emilia

Photos: personal archive, wien.info

Advertisements

2 thoughts on “My Viennese Music Guide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s